Piec obrotowy jest niezbędnym elementem w procesie produkcji pieczywa. Zapewnia on perfekcyjny, równomierny wypiek nawet najbardziej delikatnych produktów. System oparty na produktach firmy akYtec jest opłacalny i może być stosowany w piecach obrotowych różnych producentów.
Przebieg procesu
Ciasto jest krojone i umieszczane na blasze. Blachy są umieszczane w wózku na kółkach i umieszczane na platformie obrotowej pieca. W piecu znajdują się trzy grupy elementów grzewczych. Temperatura w strefie elementów grzewczych i w komorze pieczenia jest kontrolowana przez czujniki temperatury PT100. Wentylator wytwarza przepływ powietrza w komorze pieczenia w celu równomiernego rozprowadzenia gorącego powietrza. Przetwornica częstotliwości steruje prędkością wentylatora. Generator pary nawilża powietrze w celu uzyskania wysokiej jakości wypieku w obszarze elementu grzejnego. Klapa sterowana silnikiem elektrycznym służy do recyrkulacji powietrza wewnątrz pieca i odprowadzania go do systemu wentylacyjnego po zakończeniu procesu pieczenia.
Koncepcja użycia produktów firmy akYtec
Przekaźnik programowalny Mini-PLC PR200 firmy akYtec oraz interfejs człowiek-maszyna mogą stanowić podstawę systemu sterowania piecem. Taka kombinacja może zapewnić:
- wyświetlanie informacji o trybie pracy, usterkach i stanach awaryjnych;
- wprowadzanie i modyfikację parametrów;
- archiwum do przechowywania receptur, czasów pracy;
- wskazywanie czasu.
Zainstalowane są dwa wskaźniki akYtec SMI2. Pierwszy SMI2 wyświetla temperaturę. Drugi wyświetla czas pieczenia. Wartości te są widoczne z daleka. Analogowy moduł wejściowy MV110 firmy akYtec z interfejsem RS-485 zapewnia zbieranie danych z czujników temperatury zainstalowanych w komorze pieczenia i strefie grzewczej. System umożliwia wypiek różnych rodzajów pieczywa z wykorzystaniem do 100 receptur. W razie potrzeby możliwe jest przejście do trybu sterowania ręcznego. System na bieżąco monitoruje stan urządzenia. W sytuacjach awaryjnych może on automatycznie przełączyć piec w stan bezpieczny. Funkcje bezpieczeństwa umożliwiają ustawienie haseł do sterowania piekarnikiem. Zapobiegają one ingerencji osób nieupoważnionych w działanie piekarnika.
Algorytm systemu sterowania
Wybrać program gotowania. System sterowania uruchamia wentylator. Komora pieczenia jest ogrzewana poprzez włączenie grup elementów grzejnych zgodnie z wybranym programem. Proces pieczenia rozpoczyna się po osiągnięciu ustawionej temperatury, co jest sygnalizowane sygnałem dźwiękowym. Proces grzania może rozpocząć się automatycznie o ustawionej godzinie. Po umieszczeniu produktów w komorze operator za pomocą panelu dotykowego rozpoczyna proces odliczania czasu. Operator ma możliwość wyboru ustawienia:
- prędkość wentylatora,
- temperaturę,
- wilgotność wewnątrz komory,
- czas pieczenia,
- położenie klap (%).
Pod koniec procesu system oferuje albo dokończenie pieczenia, albo ustawienie czasu na przedłużenie procesu. Funkcja ta jest dostępna w przypadku, gdy osoba odpowiedzialna za proces pieczenia uważa, że produkty nie są jeszcze gotowe. Jeśli nie zostaną podjęte żadne działania, piekarnik przechodzi w stan bezpieczny. Piekarnik sygnalizuje zakończenie procesu dźwiękiem.