Do Projektu iAutomatyka dołączyli:

https://iautomatyka.pl/wp-content/uploads/2018/06/5S-Main.png

Metodyka 5S, czyli stworzenie i utrzymanie dobrze zorganizowanego stanowiska pracy.

autor: Maciej Pala.

W miejscu pracy spędzamy ogromne ilości godzin, to fakt, wszyscy chcemy aby ten czas przyjemnie zleciał na projektowaniu, programowaniu, budowie maszyn, diagnostyce itd. Ale jeśli nie zadbamy o nasze miejsce pracy to ten czas będzie się wydłużał, praca będzie nas frustrować a nasza produktywność spada. A co za tym idzie to nie zadowolony szef, a gdy szef nie zadowolony to brak bonusu itd. Już wiesz dokąd zmierzam.

Tu z pomocą przychodzi metodyka 5S. Pewnie już słyszałeś gdzieś o tym, lub jest już wdrożona w Twoim miejscu pracy. Tym którym nie było dane jeszcze się spotkać z tą metodą, zapraszam, postaram się troszeczkę przybliżyć zagadnienia związane z 5S.


Metodyka 5S

5S przedstawia japońskie słowa opisujące etapy procesu organizacji miejsca pracy.

  1. Seiri (ang. Sort, pol. Sortowanie)
  2. Seiton (ang. Straighten, pol. Systematyka)
  3. Seiso (ang. Shine, pol. Sprzątanie)
  4. Seiketsu (ang. Standardize, pol. Standaryzacja)
  5. Shitsuke (ang. Sustain, pol. Samodyscyplina)

Mówiąc prosto, metodyka 5S pomaga miejscu pracy usunąć przedmioty, które nie są już potrzebne (sortowanie), uporządkować elementy, aby zoptymalizować wydajność (systematyka), wyczyścić stanowisko, aby łatwiej zidentyfikować problemy (sprzątać), zaimplementować kolor-kodowanie i etykiety, aby utrzymać porządek w miejscu pracy (standaryzować) i promować zachowania, które utrzymują miejsce pracy zorganizowane przez długi okres czasu (samodyscyplina).

1. SORTOWANIE

Należy zidentyfikować i rozróżnić rzeczy niezbędne i niepotrzebne oraz pozbycie się tego, czego nie potrzebujemy. Usuń przedmioty, których nie używasz – przestarzałe materiały, zepsuty sprzęt, niepotrzebne narzędzia, pliki na komputerze, których już nie używasz. Należy oznaczyć tagami wszystkie przedmioty, które nie są potrzebne – to poprawia zrozumienie potrzeby rzeczy. Sklasyfikuj twój cały sprzęt oraz materiały według częstotliwości użycia, aby pomóc w podjęciu decyzji, czy należy je usunąć – umieść etykiety na przedmiotach, które mają zostać usunięte. Stwórz obszar gdzie będzie można przetrzymywać przedmioty trudne do sklasyfikowania – przechowaj przedmiot przez wyznaczony okres, aby umożliwić innym osobom sprawdzenie tych przedmiotów.

2. SYSTEMATYKA

Praktyka uporządkowanego przechowywania, tak aby właściwy przedmiot można było wybrać efektywnie we właściwym czasie, aby przedmiot był łatwo dostępny dla wszystkich. Działanie zgodnie z zasadą – Miejsce na wszystko i wszystko na swoim miejscu. Zidentyfikuj i przydziel miejsce dla wszystkich materiałów oraz narzędzi potrzebnych do Twojej pracy. Przypisz im ustalone miejsca i ustaloną ilość. Umieść ciężkie przedmioty na wysokości, z której można je łatwo podnieść itd. Zgodnie z zasadami ergonomii. Zdecyduj, jak należy odłożyć rzeczy i przestrzegaj tych zasad.

3. SPRZĄTANIE

Stwórz czyste miejsce pracy bez śmieci, brudu i kurzu, sprzątanie może być częścią inspekcji dzięki temu można łatwiej zidentyfikować problemy (wycieki, uszkodzenia, nadmiary smaru itd.). Zidentyfikuj przyczyny zabrudzenia i wyeliminuj. Narzędzia i sprzęt należy utrzymywać w czystości i w doskonałym stanie, gotowe do użycia w każdej chwili. Tylko wykonuj jedną czynność w miejscu roboczym w danym momencie. Pamiętaj o odpowiednim oświetleniu miejsca pracy, to bardzo pomaga. Sprzątanie w miejscu pracy powinno być codzienną czynnością.

4. STANDARYZACJA

Ustalanie standardów dla czystego miejsca pracy. Standaryzacja poprzez kolor-kodowanie i etykietowanie sprzętu, instrukcje, schematy, harmonogramy, tablice. Zachowaj zgodność w każdym obszarze w miejscu pracy. Nieprawidłowości uwidocznij wszystkim. Utwórz proces utrzymywania standardu z określonymi rolami i obowiązkami, dla wszystkich osób. Zasady powinny być proste, klarowne i wizualne. Ułatw wszystkim zidentyfikowanie normalnych lub nienormalnych pozycji narzędzi i materiałów np. umieść zdjęcia na ścianach, aby zapewnić wizualne porównanie.

5. SAMODYSCYPLINA

Wdrażanie zachowań i nawyków w celu utrzymania ustalonych standardów przez długi okres czasu oraz uczynienie dobrej organizacji miejsca pracy jest kluczem do sukcesu w zarządzaniu procesem. To najtrudniejsza faza 5S – Samodyscyplina – ustanawianie i utrzymywanie odpowiedzialności – wymaga zaangażowania wszystkich pracowników, liderów a także najwyższego kierownictwa w realizację tego projektu. Każdy musi trzymać się zasad i musi sprawiać, że jest to nawyk. Potrzeba regularnych  audytów  i przeglądów. Ciągłe doskonalenie to klucz do sukcesu.

PODSUMOWANIE

To by było na tyle, mam nadzieje, że choć trochę przybliżyłem ci metodykę 5S i jej zagadnienia. 5S jest jednym z wielu narzędzi używanych w dzisiejszych zakładach pracy, którego celem jest stworzenie oraz utrzymanie dobrze zorganizowanego i bezpiecznego stanowiska pracy. Wprowadzone zmiany i udoskonalenia będące wynikiem działań 5S są od razu widoczne. Więc jeśli w przyszłości, w twoich przygodach z automatyką spotkasz się z miejscem gdzie aktywnie wykorzystywane jest 5S, będziesz miał już jakieś podstawy na ten temat, a pracodawca zagwarantuje ci przeszkolenie z zakresu 5S. Jeśli starasz się o pracę w jakimś zakładzie, to warto

Pozdrawiam,
Maciej Pala

Artykuł nagrodzony!

Artykuł został zgłoszony jako Praca Konkursowa do Konkursu iAutomatyka w miesiącu Czerwiec 2018 i zdobył poniższą nagrodę:

Elegancki powerbank o pojemności 8000 mAh od WAGO

  • Elegancki powerbank o pojemności 8000 mAh z logiem WAGO

Ilość : 1 sztuka

Nagrodę dostarcza WAGO – producent urządzeń automatyki przemysłowej i budynkowej oraz systemów połączeń dla elektrotechniki i elektroniki. Powstanie w 1951 roku firmy WAGO było wyrazem przekonania o słuszności obranego kierunku i stworzyło podwaliny pod dalszy rozwój technologii. Z czasem stała się ona standardem na całym świecie i teraz nie sposób wyobrazić sobie nowoczesnej instalacji elektrycznej czy systemu automatycznego sterowania bez wyrobów WAGO.  http://www.wago.pl/


🎁 Zwycięzca: Maciej Pala

Praca konkursowa: METODYKA 5S, CZYLI STWORZENIE I UTRZYMANIE DOBRZE ZORGANIZOWANEGO STANOWISKA PRACY



Utworzono: / Kategoria: , , ,
  • Autor: Maciej Pala
  • Z wykształcenia Technik Elektronik Automatyki Przemysłowej, od 2005 bezustannie pracujący w pełni zautomatyzowanym magazynie wysokiego składowania jako technik automatyk. Zafascynowany automatyką i wszystkim, co z nią związane. Od 2017 roku autor wielu artykułów związanych z automatyka i nie tylko na portalu iAutomatyka.pl. Od niedawna autor foto bloga the_automation_technician na Instagramie.
  • Profil Autora

Reklama

Newsletter

Zapisz się i jako pierwszy otrzymuj nowości!



PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ



NAJNOWSZE PUBLIKACJE OD UŻYTKOWNIKÓW I FIRM

Reklama



POLECANE FIRMY I PRODUKTY